Stewia, czyli zdrowy słodzik?

Stewia przez wiele osób uznawana jest za najsłodszą roślinę na świecie. Być może zabrzmi to niewiarygodnie, ale może być ona nawet 300 razy słodsza niż klasyczny cukier. Mimo to jest jednym z tych substancji słodzących, która szczególnie często polecana jest osobom na diecie, dbającym o linię, a także tym, którzy nie tolerują sacharozy. 

Zyskała ona popularność w momencie, gdy ustalono, jak wysoką dawkę stewiozydu zawiera. Jej właściwości jako pierwsi odkryli mieszkańcy Ameryki Środkowej, a także Południowej. 

Stewia ceniona jest przede wszystkim za gigantyczną ilość składników mineralnych oraz witamin:  

  1. wapń,
  2. potas,
  3. sód,
  4. magnez,
  5. żelazo,
  6. fosfor,
  7. cynk,
  8. selen,
  9. miedź,
  10. mangan,
  11. witamina B2,
  12. witamina C,
  13. kwas foliowy.

Stewia np. w tabletkach polecana jest osobom, będącym na diecie, ponieważ posiada znikomą liczbę kalorii. Zaletą liści tej rośliny jest doskonała rozpuszczalność w wodzie zawartych w niej substancji. Oprócz tego, że nadają słodki smak, mogą być długo przechowywane, a ich odporność na wysokie temperatury jest naprawdę imponująca (nawet 200 st. C.). Niezwykle ważne jest również, że stewia nie zmienia indeksu glikemicznego potrawy.

Do czego stosować stewię? Z powodzeniem używać jej można zarówno do słodzenia herbaty czy kawy, jak i podczas przyrządzania domowych wypieków i ciast. Doskonale sprawdzi jako zamiennik cukru do dżemów, przetworów czy konfitur. 

Stewia dla cukrzyka 

Wiele osób poszukuje odpowiedzi na pytanie, czy stewia dla cukrzyka będzie dobrym wyborem i bezpiecznym zamiennikiem cukru. Otóż badania nie wykazały żadnego negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi. Dzięki temu uznawana jest jest za zupełnie bezpieczną dla diabetyków, nie wywołując żadnej reakcji glikemicznej.